Met een passie voor pure gezichts- huidverzorging en gezondheid
  • Home
  • /
  • Houdbaar staat niet gelijk aan effectief

Houdbaar staat niet gelijk aan effectief

Wat maakt een huidverzorgingsproduct tot een goed product? Niet alleen het product doet er toe, ook het gebruik. Bij een goede huidverzorging spelen meerdere factoren een rol. Niet alleen wat voor product je gebruikt is belangrijk, maar ook wanneer en hoe je het gebruikt op de huid. Kortom: het juiste product dien je op de juiste manier, op het juiste huidtype, voor de juiste behoefte toe te passen. Houd daarbij ook rekening met hoe lang iets houdbaar is. Regelmaat is net als met alle andere goede gewoonten hierbij van belang. Meestal zijn we het in het begin, als we net een product of zelfs een gehele lijn aanschaffen, erg enthousiast om het product te kopen en te gebruiken. Maar na verloop van tijd zakt de discipline weg en komt er een dag dat je naar bepaalde producten, vooral de producten die wat meer aandacht en tijd vragen, niet meer omkijkt. Je vergeet ze en ze blijven in je badkamerkast liggen…. herkenbaar of niet? 

Ook producten met conserveringsmiddelen kun je niet oneindig lang bewaren.

Producten die niet voor 100% uit natuurlijke ingrediënten bestaan, bederven over het algemeen niet zo gauw. Toch komt het laten liggen ook bij deze producten de kwaliteit niet ten goede. Sommige mensen bewaren hun producten wel twee jaar. Zelfs bij producten met conserveringsmiddelen is de effectiviteit dan echt verdwenen. Mijn idee is dat dit dan dubbel zonde is: je hebt eerst je geld uitgegeven aan een duur product wat je niet of nauwelijks gebruikt. Wanneer je het dan toch af en toe nog gebruikt, breng je ook nog een ineffectief middel aan op je huid. Ook om deze reden ben ik een groot voorstander van zelf producten maken. Je bespaart geld, maakt zuivere producten en juist door die beperkte houdbaarheid gebruik je de producten op het moment dat ze werkzaam zijn. 

Veel mensen beseffen onvoldoende dat de huid een levend orgaan is. We vinden het heel normaal om vers en puur te eten, en eten ook weg te doen als het bedorven is. Dat is een kwestie van goed voor jezelf zorgen. Maar op onze huid brengen we vaak nog allerlei producten aan die zonder conserveringsmiddelen absoluut niet meer bruikbaar zouden zijn. Die middelen zijn zeker niet altijd onschuldig, ook al zijn ze wettelijk toegestaan en in sommige gevallen vereist. Het wordt tijd dat we onze huid net zo belangrijk gaan vinden als alle andere organen in ons lichaam. Cosmetica zijn hoe dan ook beperkt houdbaar: maak bewuste keuzes over wat je op je huid aanbrengt.

Gepubliceerd door, Döndü Mens-Yilmaz

Al jaren verdiep ik me in huidverzorging met natuurlijke, zelfgemaakte cosmetica, op basis van pure ingrediënten. Hiervoor put ik uit de kennis die ik in mijn jeugd heb opgedaan in Turkije, maar ook uit wat ik heb geleerd tijdens vele opleidingen, cursussen en mijn eigen praktijk in Nederland. Beide bronnen voeden en inspireren mij.