Houdbaarheid en allergie-informatie

Houdbaarheid

Omdat ik met 100% ambachtelijke en natuurlijke ingrediënten werk, zitten er geen toegevoegde conserveringsmiddelen, kleurstoffen, geurstoffen en chemische ingrediënten van minerale oorsprong in de producten om de houdbaarheid te verlengen. Volg daarom zorgvuldig de gebruiksaanwijzing op met betrekking tot het bewaren en het hygiënisch gebruiken van de producten. Raak het product in de verpakking niet met je vingers aan, maar gebruik een spatel. Sluit het product direct weer af en laat geen water in de producten komen.

Mocht je toch het idee hebben dat het product al spoedig niet meer goed van kwaliteit is, stuur mij dan gewoon even een mailtje. Met natuurproducten is dit niet altijd te voorkomen: ik denk graag met je mee. Mocht blijken dat het, ondanks zorgvuldig gebruik en bewaren van het product, het toch al vrij snel niet meer van goede kwaliteit is, dan kom ik je hierin natuurlijk tegemoet.

Allergie-informatie

Natuurlijke ingrediënten zijn niet altijd onschuldig en kunnen bij sommige mensen een allergische reactie veroorzaken. Soms kan de huid zelfs wat heftiger reageren op natuurlijke ingrediënten, omdat deze snel en effectief door de huid worden opgenomen.

De kans op een allergische reactie is gering, maar niet uit te sluiten. Weet je van jezelf dat je overgevoelig of allergisch kan reageren? Doe bij twijfel altijd eerst een allergietest. Smeer een klein beetje van het product op de elleboogholte. Wacht vervolgens 5 minuten. Wanneer er na 5 minuten geen brandend gevoel of irritatie is ontstaan, dan kun je het product veilig gebruiken.  Een licht prikkelend gevoel kan voorkomen: dit duidt niet op een allergie maar betekent dat het product werkt en binnendringt in de huid. Krijg je echter een brandend gevoel, vergelijkbaar met pittige peper of heb je de neiging op je huid te gaan blazen, dan is er wel sprake van een allergische reactie. Verwijder het product dan direct en was je huid met koud water.

Is het brandende gevoel niet gelijk over? En ben je niet overgevoelig voor zuivel? Stap twee is dan om yoghurt als EHBO te gebruiken. Breng yoghurt aan op de geirriteerde plek, laat het 5 minuten inwerken en was het vervolgens af met koud water.

Let op: gebruik de producten alleen in aanvulling op en niet als vervanging van een medische behandeling

Heb je een dermatologische of andere aandoening? Gebruik de recepten, pakketten en de informatie in mijn boeken alleen in aanvulling op een reguliere behandeling en in overleg met je behandelend arts. De recepten vormen geen vervanging van een reguliere behandeling voor een dermatologische of andere aandoening, maar kunnen bij sommige huidafwijkingen wel een aanvulling betekenen. Heb je last van allergieën en/of eczeem? Hoewel er weinig contra-indicaties zijn en bekende bijwerkingen, is het bij ernstige huidproblemen verstandig om eerst te overleggen met je behandelend arts. Wijk bij het bereiden van de recepten niet af omdat deze zorgvuldig zijn samengesteld om het beste resultaat te bereiken en de veiligheid te waarborgen.

Overigens zijn mijn producten met name ondersteunend en herstellend voor de huid, juist na een periode van langdurig medicijngebruik of ziekte. Twijfel je of het een goed idee is voor jou om een bepaald product te gebruiken? Neem gerust contact op voor advies en overleg.