Met een passie voor pure gezichts- huidverzorging en gezondheid
 • Home
 • /
 • Katoenolie: waardevol voor je huid en je lichaam

Katoenolie: waardevol voor je huid en je lichaam

Katoenolie en katoenvelden zijn voor mij een toonbeeld van liefde en zachtheid. Wat een wonder is het eigenlijk dat er in zo’n harde struik, zo’n prachtige, witte sneeuwvlok kan groeien, met ook nog eens zulke weldadige en nuttige eigenschappen. Als je er oog voor hebt, is er geen einde aan het wonder van de natuur: planten, bomen, grassen, dieren, alles heeft zijn eigen rol te spelen. 

Een geboorte in het katoenveld 

Als ik aan katoen denk, schiet mij direct een bijzonder familieverhaal te binnen, dat stamt uit de tijd voor mijn geboorte. Mijn oudste zus werd namelijk geboren in een katoenveld. 

In die tijd ging mijn familie ieder jaar naar een stad dicht bij het dorp waar zij als seizoenarbeiders woonden om katoen te plukken. Mijn moeder was toen hoogzwanger. Daarom zeiden Moeder Mayranam en mijn vader haar om niet naar het veld te gaan en de laatste dagen van haar zwangerschap rustig thuis door te brengen. Maar mijn moeder voelde zich goed en wilde het liefst gewoon doorwerken, en ging gewoon mee naar het veld. Natuurlijk is het ideaal om, zolang je je goed voelt, gewoon bezig te blijven en op een natuurlijke manier de geboorte van je kindje af te wachten.

Maar mijn moeder kreeg wél weeën in het veld. Ik stel mij de blikken van moeder Mayranam en mijn vader voor, die zullen vast gedacht hebben, zie je wel….😊. In die jaren was het nog niet zo vanzelfsprekend om naar het ziekenhuis te gaan voor een bevalling. Afgesproken was dat er een vroedvrouw zou helpen met de bevalling, maar nu ze met zijn drieën in het veld waren kon er natuurlijk geen verloskundige worden bijgehaald. Toch verliep, met de hulp van een vrouw die ook in het veld bezig was en Mayranam, de geboorte heel gemakkelijk. Er werd een meisje geboren, zomaar midden in het veld in de open lucht.

Omdat mijn zus in het katoenveld werd geboren, kreeg ze bij ons in de familie de bijnaam “Sneeuwwitje” en “Çalıkuşu”, een vogel van het veld. 

Over katoenolie als huidverzorging

Katoen is niet alleen nuttig, maar ook een hele mooie plant, die je uitstekend kunt gebruiken in bloemwerk of decoratie op zichzelf. Het zaadpluis lijkt wel een sneeuwwitte heuvel van zacht, schoon wit katoen, omringd door deze stevige twijgen van de struik. De zachte ziel van katoen heeft natuurlijk ook bescherming nodig. 

Katoenolie wordt zowel in natuurlijke cosmetica als in de keuken gebruikt. Het is een nuttige oliesoort, hoewel het niet zo bekend is en niet zo vaak als olie wordt gebruikt.

Eigenschappen van katoenolie 

Katoenolie wordt verkregen uit katoenzaad. 

 • Katoenolie is rijk aan omega 6 en omega 9 vetzuren;
 • Bevat een hoog gehalte aan antioxidanten;
 • Bevat calcium, natrium en kalium.

Daarnaast is katoenolie zeer rijk aan vitamine E vergeleken met andere oliën. Deze zorgt voor celregeneratie en is daardoor een ideaal alternatief product in de huidverzorging. Juist die rijkdom aan vitamine E maakt dat het ook heel geschikt is voor haarverzorging; katoenolie geeft vitaliteit en glans aan het haar.

Reinigingsrecept met Katoenolie: een klein geheim met een groots resultaat

Deze reinigingsemulsie maak je makkelijk zelf, en is in principe door alle huidtypen te gebruiken (behalve als je een allergie hebt uiteraard, probeer het altijd even uit als je een erg gevoelige huid hebt). 

Benodigdheden: 

 • 1 eetlepel katoenolie
 • 1 theelepel citroensap
 • 1 eetlepel koolzuurhoudend water 

Bereiding en gebruik 

 • Voeg alle ingrediënten toe aan een fles. 
 • Schud alles goed door elkaar voordat je het gaat gebruiken.  
 • Breng een beetje van de emulsie aan op natte watten. 
 • Neem je gelaat ermee af. 
 • Gebruik de reiniging het liefst ‘s avonds.  

In mijn boek Ev Yapımı Güzellik (Turkse versie) en Natuurlijke schoonheid uit eigen keuken (de Nederlandse versie) heb ik veel katoenolie in de recepten toegepast. Probeer het zelf eens uit: kies een recept wat aansluit bij jouw behoeften en verwen je huid en haar. Katoenolie kun je met een gerust hart toepassen.

Hartelijke groet, 

Döndü

Gepubliceerd door, Döndü Mens-Yilmaz

Al jaren verdiep ik me in huidverzorging met natuurlijke, zelfgemaakte cosmetica, op basis van pure ingrediënten. Hiervoor put ik uit de kennis die ik in mijn jeugd heb opgedaan in Turkije, maar ook uit wat ik heb geleerd tijdens vele opleidingen, cursussen en mijn eigen praktijk in Nederland. Beide bronnen voeden en inspireren mij.