Met een passie voor pure gezichts- huidverzorging en gezondheid
  • Home
  • /
  • Mijn visie op schoonheid

Mijn visie op schoonheid

Veel verzorgingsproducten gaan er vanuit dat schoonheid iets is wat je koopt en van buitenaf kunt verkrijgen. Mijn visie op schoonheid is anders. Schoonheid begint aan de binnenkant, en mooi ben je van binnen naar buiten. Met twee potjes dure crème word je nooit de mooiste versie van jezelf.

Holistisch kijken naar mooi zijn

Echte schoonheid ontstaat van top tot teen en is een compleet plaatje. Leefstijl zou hiervan voor iedereen de basis moeten zijn. Dat voeding en genoeg beweging hierbij belangrijk zijn, weten de meeste mensen inmiddels wel. Maar ook minder stress ervaren en voldoende rust en slaap spelen een belangrijke rol in uiterlijke schoonheid. Ik zou nog een stap verder willen gaan. Stel jezelf ook de vraag hoe je in het leven staat. Gebruik je producten waar je achter staat? Niet alleen om mooi te zijn maar ook voor je welzijn? Wat voor impact heeft jouw behoefte om mooi te zijn op de wereld om je heen?

Door de eeuwen heen is het jezelf verzorgen en mooi maken van oudsher het domein van vrouwen. Zorgen voor anderen, zorgen voor jezelf. Een mooie vrouw doet vaak beide, want er is een wisselwerking tussen beide elementen. Daar hoort ook de kennis bij hoe je met eenvoudige, niet-schadelijke middelen de beste versie van jezelf bent. Waar ik vandaan kom, gebruikten de vrouwen witte klei om hun haar schoon en glanzend te maken, en kruidnagel als oogpotlood.

Ook in de westerse wereld is natuurlijke schoonheid nog altijd onze wens, om mooi en gezond oud te worden. Toch schieten de laatste 15 jaar de klinieken voor plastische chirurgie als paddestoelen uit de grond. Het doet mij pijn als ik zie dat mensen chemische troep in hun gezicht laten inspuiten en hun lichaam ingrijpend laten veranderen, zodat het vrijwel onherkenbaar wordt. Waarvoor doen we het?  Voor wie moet het? Wie moet ons mooi vinden? Is het belangrijkste om grote borsten te hebben, of juist een gezond lijf met kleinere borsten?

De gevolgen van ons schoonheidsideaal

Steeds vaker komen er nare verhalen naar buiten wat dergelijke ingrepen voor consequenties kunnen hebben. Toch zijn er nog steeds mensen die deze stap zetten, zonder na te denken wat er op termijn met hun lichaam kan gebeuren en welk gevaar ze hiermee lopen. Social media spelen hierbij een vervelende rol. Daar is met behulp van filters en ingrepen iedereen hyper-aantrekkelijk, altijd slank met een perfecte maat en verhouding. Wanneer je op latere leeftijd besluit dat je toch iets wilt laten veranderen, is dit op zich nog wel te volgen. Je kunt weloverwogen kennisnemen van de risico’s. Verontrustender is het dat ook hele jonge meiden, soms nog maar 20, al van alles laten doen. Welke consequenties hebben deze ingrepen voor een jong lichaam: hoe ziet het eruit als je straks 50 bent?

Ik kan mij, vanuit mijn kennis en ervaring op dit gebied, hier soms erg zorgen om maken. Maar dat heeft niet veel zin. Zinvoller is het om mensen kennis te laten maken met andere zienswijzen, mijn visie op schoonheid. Hen de kracht laten ontdekken van natuurlijke en zelfgemaakte producten. Want wanneer je écht tevreden bent met jezelf en een andere definitie van schoonheid voor jezelf creëert, sta je pas echt in je eigen kracht.

Gepubliceerd door, Döndü Mens-Yilmaz

Al jaren verdiep ik me in huidverzorging met natuurlijke, zelfgemaakte cosmetica, op basis van pure ingrediënten. Hiervoor put ik uit de kennis die ik in mijn jeugd heb opgedaan in Turkije, maar ook uit wat ik heb geleerd tijdens vele opleidingen, cursussen en mijn eigen praktijk in Nederland. Beide bronnen voeden en inspireren mij.