Met een passie voor pure gezichts- huidverzorging en gezondheid
  • Home
  • /
  • Olijfolie als basisolie voor huidverzorging

Olijfolie als basisolie voor huidverzorging

De olijfboom en olijven, een hemelse vrucht voor je huid

De olijfboom is een ontzettend veelzijdige plant: zowel de takken, de vruchten zelf en de olijfolie die hiervan geperst wordt, zijn door ons te gebruiken. Olijfolie is één van meeste bekende en waardevolle oliën die er bestaan, zowel op culinair als op huidverzorgingsgebied. Het Middellandse Zeegebied is van oudsher het gebied waar de beste olijfolie vandaan komt. Olijfolie wordt geperst van olijven, de vrucht van de olijfboom. Zowel de olie als de vrucht zelf zijn voor mij een kostbaar en onmisbaar onderdeel van mijn dieet, waar ik bijzondere herinneringen aan heb.

Herinneringen aan olijven

Olijven vormden de kroon van ons ontbijt in mijn jeugd. Ik groeide op in een grote familie, waar we altijd samen ontbeten. Mijn broer, die nu in Amerika woont, had de taak om de olijven uit te tellen en te verdelen ‘s ochtends. Ieder van ons kreeg er vijf. De één bewaarde de olijven tot het laatst, omdat het laatste hapje dan het lekkerste was. Maar lang wachten betekende wel dat je jouw olijven goed moest bewaken: ze konden dan ook door je buurvrouw, een zusje of een nichtje, worden ingepikt… Maar het feit dat we dit waardevolle voedsel netjes verdeelden, was de wijze waarop ons eerlijk delen en rechtvaardigheid werd bijgebracht. In onze Turkse cultuur konden we ons geen ontbijt zonder olijven voorstellen. 

Olijfolie in de keuken en natuurlijke huidverzorging

Olijfolie is niet uit de keuken als uit de natuurcosmetica weg te denken: olijfolie is gezond, voor meerdere dingen te gebruiken en vergeleken met andere waardevolle oliën relatief goedkoop. In mijn keuken, maar ook in mijn badkamer heb ik daarom altijd olijfolie bij de hand. Bovendien zijn olijfolie, olijftakken en olijven ook een sieraad voor je eettafel. 

Voor de bereiding van specifieke huidverzorgingsrecepten gebruik ik vaak olijfolie als basisolie voor reiniging en voedende behandelingen. Het is namelijk bij uitstek een olie die goed opgenomen wordt door de huid.  

Als ik een olijfboomgaard zie, ervaar ik gevoelens van rust, liefde en rijkdom. Een olijfboomgaard is voor mij een plek van rust en bezinning. Helaas staat de olijventeelt rondom de Egeïsche Zee onder druk. Veel gebieden waar al eeuwenlang olijfboomgaarden zijn, worden massaal verkocht aan de bouwsector. Nieuwbouw zoals hotels voor het massatoerisme verrijst op die plekken, waar vroeger rust en natuur was, en maakt een oeroud evenwicht kapot. Het doet pijn in mijn hart als ik dit zie, de tranen schieten in mijn ogen. 

Tegelijkertijd begrip ik de boeren die hun land verkopen ook. De landbouw betekent hard werken, maar levert weinig op, zowel financieel als qua waardering. Jonge mensen trekken weg naar de steden, op zoek naar een beter bestaan. De opvolging ontbreekt en zodoende verkopen de oudere mensen, die het werk niet meer aankunnen, hun land aan de bouwsector. Het betekent wel dat het grote geld, de kapitalistische wereld wint. Zo gaat een eeuwenoude leefwijze, en het natuurlijk leven in en rondom de boomgaarden verloren. Doordat het natuurlijk evenwicht verstoord raakt, liggen natuurrampen zoals bosbranden op de loer. Hoe naar deze gedachte ook is, in het licht van het leed dat hierdoor veroorzaakt wordt, toch zou je dit als een vorm van karma kunnen zien. Maar weinig mensen zien dit en zijn gevoelig voor de verwoesting die de honger naar geld aanbrengt. Desondanks zie je nu wel dat het bewustzijn groeit bij de mensen, dat het zo niet langer door mag gaan. De olijftak is niet voor niets het symbool van de vrede: niet alleen de vrede tussen mensen, maar ook de vrede die wij met de natuur die ons omringt kunnen sluiten. 

Olijfolie: een geneeskrachtige olie

Al sinds de prehistorie wordt olijfolie als basisolie gebruikt in Anatolië, ook als geneeskrachtige olie. Modern wetenschappelijk onderzoek geeft aan dat olijfolie inderdaad heilzame eigenschappen heeft. Olijfolie in het dieet heeft een preventief effect op het ontstaan van veel (chronische) ziekten. In het bijzonder werkt het gebruik beschermend tegen het ontstaan van cardiovasculaire aandoeningen. Dit komt doordat de vetzuren in olijfolie de bloeddruk verlagen en ontstekingsremmende eigenschappen hebben.  Minder bekend is dat olijfolie ook uiterst nuttig is voor je uiterlijke verzorging: olijfolie is wat mij betreft ook onmisbaar voor een gezonde en mooie huid. 

Eigenschappen van olijfolie in huidverzorging

  • Olijfolie heeft een natuurlijk hydraterend effect op de huid. Je huid wordt gladder en beschadigde huidlagen worden gerepareerd. Het regenererende effect van olijfolie zorgt voor een frisse en gezonde uitstraling. 
  • Daardoor ondersteunt de olie bij het verminderen en verwijderen van donkere vlekken in de huid, bijvoorbeeld door zonschade, littekens of brandwonden. Ook na een peeling werkt olijfolie helend en verzachtend. 
  • Daarnaast worden haargroei en de conditie van je nagels ondersteund door het gebruik van olijfolie. 
  • Voor het verzorgen van de kwetsbare huid van je lippen is olijfolie bij uitstek geschikt, het trekt goed en snel in en voorkomt een droge, gebarsten huid.   

Recept: Zelfgemaakte reinigingslotion

Naast verzorgend is olijfolie ook uitstekend om mee te reinigen. Met dit recept maak je je eigen natuurlijke reinigingslotion.  

Benodigdheden:  . 

  • 100 ml rozenwater 
  • 5 ml olijfolie
  • 2 ml citroensap 

Bereiden en toepassen:

Doe de ingrediënten in een fles en schud ze goed door elkaar. Doe het mengsel op een wattenschijfje en breng dit zachtjes aan op je gelaat. Neem nu rustig je gezicht af met de reiniging. Met deze milde zelfgemaakte lotion heb je geen kant-en-klare reiniging meer nodig! Heb je nog opmerkingen, suggesties of vragen naar aanleiding van dit recept? Of heb je een specifiek probleem met je huid? Neem gerust contact met mij op, ik help je graag verder. 

Gepubliceerd door, Döndü Mens-Yilmaz

Al jaren verdiep ik me in huidverzorging met natuurlijke, zelfgemaakte cosmetica, op basis van pure ingrediënten. Hiervoor put ik uit de kennis die ik in mijn jeugd heb opgedaan in Turkije, maar ook uit wat ik heb geleerd tijdens vele opleidingen, cursussen en mijn eigen praktijk in Nederland. Beide bronnen voeden en inspireren mij.