Met een passie voor pure gezichts- huidverzorging en gezondheid
  • Home
  • /
  • Sinaasappel voor natuurlijke huidverzorging

Sinaasappel voor natuurlijke huidverzorging

De sinaasappel is een belangrijk ingrediënt voor het bereiden van huidverzorgingsproducten. Maar voor mij is een sinaasappel ook nog zoveel meer.

Mijn jeugdherinneringen aan sinaasappel

 In mijn jeugd was er een weg van ons huis naar de basisschool in Ankara. Vanaf een hoge heuvel liep ik elke dag deze weg – ik denk dat ik ongeveer een jaar of acht was. Elke dinsdag, als ik vanaf de heuvel naar beneden kijk, zijn er kleine oranje heuveltjes. Daar ging mijn hart iedere keer weer sneller van kloppen. Dinsdag was namelijk de marktdag, en soms, als het vakantie was, ging ik met mijn vader mee naar de markt. Wat denk je dat die kleine oranje heuveltjes waren? Precies, dat waren sinaasappels, een echte traktatie voor ons. Het land gaf een overvloedige oogst, de sinaasappels werden hoog opgestapeld en er kwamen steeds meer mensen richting de markt. 

De sinaasappels werden niet alleen gegeten, maar ook de schillen werden bewaard en gebruikt. De geur van een pan met sinaasappels op het fornuis reinigde en verfriste het hele huis. Gedroogde sinaasappelschillen klein maken en bewaren moest toen nog met de hand: een blender hadden we nog niet. Mijn moeders en oudere zussen deden dit handwerk en ik keek als klein meisje nieuwsgierig toe. Zij maakten het water warm voor een stoombad en bereidden een peeling van sinaasappelschillen. Het meel werd vermengd met yoghurt en aangebracht op de huid als huidverzorging.

Mijn broers maakten oralet: een soort alternatieve theedrank van geplette sinaasappels. Hiervoor deden ze 1 theelepel geplette sinaasappelschil in een glas, schonken er een kokend heet water op en dronken dit als een gezonde winterthee, rijk aan vitamine C. Vitamine C beschermt het lichaam tegen schadelijke stoffen door vrije radicalen in het lichaam te neutraliseren, het is een zeer krachtige antioxidant.

Als ik terugkijk, is er eigenlijk geen onderdeel in mijn leven geweest dat die kleine oranje heuvels niet aangeraakt hebben. In veel herinneringen rondom liefde, dromen, delen, genieten, reinheid, hygiëne, schoonheid en frisheid speelt de sinaasappel een rol. 

Een van de mooiste herinneringen is toch echt verbonden aan mijn vader. Later verhuisden we richting de markt. We kwamen als familie in minder goede doen, waardoor mijn vader snoep ging verkopen op de markt. De hele dag liep hij met zijn mand op de arm. Als de zoetigheid aan het eind van de dag bijna op was, kwam hij niet thuis zonder eerst op de markt sinaasappels te kopen, want sinaasappels waren in die tijd van het jaar het goedkoopst en in overvloed aanwezig. ‘s Avonds, als mijn vader terugkeerde naar huis, waren de rode cupcakes in zijn mand ineens in feloranje sinaasappels veranderd, een verrassing voor ons allemaal.  

Dat was typisch voor mijn vader, Babam: hij maakte overal het beste van. Hoewel zijn leven en situatie zo was veranderd, bleef hij verzorgend en positief.  Hij moest wel, want hij had een familie te verzorgen. Hij was een heel gul persoon, zijn mand was altijd vol voor zijn nakomelingen… ook al had hij geen gemakkelijk leven. Ik denk dat je je nu wel kunt voorstellen dat de sinaasappel een heel belangrijke plaats inneemt in mijn leven.

Sinaasappel toepassen in natuurcosmetica 

Naast een warme plek in mijn herinnering neemt de sinaasappel ook een belangrijke plaats in bij het bereiden van natuurcosmetica. Het is een ontzettend veelzijdige vrucht. Het sap van de bloesem, de bladeren, als olie, als lotion en niet te vergeten als drank: bijna alles van deze plant kun je gebruiken, zelfs als aromatherapie. 

Eigenschappen van sinaasappel in huidverzorging 

  • De natuurlijke oliën in de sinaasappel brengen het vochtgehalte van de huid in evenwicht en hebben een vochtinbrengend effect. 
  • Sinaasappel kan acne, maar ook acne-vlekken, helpen verminderen en zelfs elimineren. 
  • Zowel bij inwendig als uitwendig gebruik werkt sinaasappel als een krachtige antioxidant, die het lichaam tegen vrije radicalen beschermt. Daardoor voorkom je vroegtijdige veroudering van de huid.
  • Sinaasappel brengt je teint in evenwicht en doet de huid rondom de ogen samen trekken. 
  • Huidbehandelingen met sinaasappel doen je huid herstellen en geven glans en vitaliteit.
  • Calcium in sinaasappel heeft een andere werking dan dierlijk calcium. Het is gunstig voor het lichaam zonder je hormoonbalans te verstoren. Dit werkt goed op een doffe huid.  

Kortom, sinaasappels zijn toe te passen in maskers, peelings, oliën en tal van andere huidverzorgingsproducten. In mijn winkel vind je sinaasappel terug als ingrediënt in deze producten: 

Dieptereiniging | voor alle huidtypen – Pure by Dunde

Nazomer-peeling | vermindert pigmentvlekken – Pure by Dunde

Een natuurlijk recept: Sinaasappelbehandeling voor een stralende huid

Kook 2x  sinaasappelschillen in 1 liter water en laat ze 1 dag in een afgesloten bak in het water trekken. Zeef na een dag de vloeistof en vries dit in, eventueel in porties. 

Breng deze vloeistof op je gezicht aan met behulp van een watje en was je gezicht pas als het droog is. Hierdoor ziet je gezicht er strak en stralend uit. Heb je nog wat water over? Dit kun je 1 week in de koelkast bewaren. Je gebruikt dit sinaasappelwater vanaf september tot mei. 

Gepubliceerd door, Döndü Mens-Yilmaz

Al jaren verdiep ik me in huidverzorging met natuurlijke, zelfgemaakte cosmetica, op basis van pure ingrediënten. Hiervoor put ik uit de kennis die ik in mijn jeugd heb opgedaan in Turkije, maar ook uit wat ik heb geleerd tijdens vele opleidingen, cursussen en mijn eigen praktijk in Nederland. Beide bronnen voeden en inspireren mij.